Buiten je comfortzone ligt je groei.
Zeker, weten.
Maar niet wanneer je in je paniekzone terecht komt. Het is zo’n cliché omdat het pijnlijk waar is.
Voor Publiek Spreken
Je hebt waarschijnlijk al ergens gelezen dat voor publiek spreken onze grootste angst is. Een grotere angst dan onze angst voor de dood. Ik heb geen idee wie en hoe dat bepaald werd.
Maar, is dat nodig om te geloven dat de meesten niet staan te springen om te spreken voor een publiek. Klein of groot. Spreken is voor de meesten van ons toch een opdracht die we liever vermijden.
Ik sta wel graag op een podium. Maar de eerste minuten op het podium is er toch een verhoogde hartslag. Dat is de bump die ik elke keer over moet.
Maar omdat ik in het verleden al meerdere keren over zo’n bump geraakt ben, weet ik dat ik het kan. Maar soms komt dat irritante stemmetje naar boven. “Het is de eerste keer op het podium van de Arenberg. Het is de eerste keer dat er een goede video wordt opgenomen. Maar deze keer is echt wel anders!”
Fix
De fix om die stem te stoppen is alles wat je nog nooit deed te beschouwen als een experiment.
Niemand weet de uitkomst. Je hebt misschien wel een idee hoe het zou kunnen aflopen. Maar het idee checken met de realiteit is net de uitkomst van een experiment.
Experimenten zijn het onderliggende thema van TedX talk die ik deed in November 2019. Behoorlijk buiten mijn comfortzone. Ik had nog nooit op het podium van de Arenberg gestaan. Het was een experiment en ik heb een aantal zaken geleerd.
BTW Ik ben ook fier over het resultaat. Kijk naar het filmpje. (Er is een competitie tussen de filmpjes van mijn vrienden Ramon Vullings en Cyriel Kortleven)
Vijf belangrijkste lessen
1.Feedback maakt alles beter
- Feedback van Jeroen gaf focus aan de talk
- Feedback op de dry run voor de vrienden en collega’s maakte de boodschap eenvoudiger. Teveel punten in te weinig tijd. Teveel jumps in mijn redenering. Less became more.
- Feedback door mijn presentatie coach Sandra maakte de presentatie strakker
- Feedback van Ramon op de slidedeck maakte de slides zoveel rustiger Organiseren van feedback momenten zijn een hefboom voor de snelheid van de kwaliteitsverbetering.
Beschouw feedback momenten als experimenten. Het gaat nooit mis. De opbrengst is megagroot.
2. Een team maakt echt alles beter
Mijn TedX had nooit dit niveau gehaald zonder de hulp, de feedback en de aanmoedigingen van mijn familie, vrienden, collega’s en coaches. #thankyou
It really takes a village to raise a child.
3. Zenuwen is feedback dat je met jezelf bezig bent
John K. Bates een van de TedX global coaches gaf een collega spreker het volgende inzicht. Wanneer je zenuwen voelt, check of het over jou gaat. Een presentatie geven, gaat over de anderen.Focus op waarde toevoegen aan het publiek.
De aandacht gaat van jezelf naar je publiek.
Advies dat ik als experiment probeerde. Werkt.
John sprak dus niet alleen voor mijn collega spreker.
4. Met een publiek gaat het toch steeds beter
De dress rehearsal op vrijdag was wel ok. Maar iets doen voor iemand anders helpt je betere beentje voor te zetten.
Of zou dat alleen iets zeggen over mij.
5. Everything is fixable Zelfs een staande ovatie.
Zeker wanneer je er om vraagt.Ik leerde er om vragen via de Ted Talk van Amanda Palmer. De beste talk ever.
Om het even wat je nog nooit gedaan hebt, beschouwen als een experiment is de fix die wij gebruiken om buiten onze comfortzone te gaan. Om niet in de paniekzone terecht te komen.
Beschouw het leven als een niet eindigende reeks experimenten.