We zijn de tweede week van de eerste maand. Het overgrote deel van de goede voornemens ging al de deur uit. In normale jaren worden de fitness abonnementen al niet meer gebruikt.

Dit jaar zijn de abonnementen nog niet gebruikt.

Dichter bij je doelen komen. Je projecten afwerken.  Je verantwoordelijkheden doen. Elke actie heeft energie nodig.

Voornemens zijn geen doelen. Maar dat is een ander verhaal. De Goal Getters Club is nog open voor extra leden.  Go and get some.

Maar soms voel je geen energie en kom je maar met moeite uit je bed. Fysieke energie is het fundament van alles. Daarna komen de volgende drie energieën aan de beurt (emotionele, mentale en spirituele). Je wil toch geen reus zijn op lemen voeten. Fysieke energie is gewoon de basis van de piramide.

Energie is King, Attention is Queen.

Er is heel wat mogelijk om gezonder, met meer energie door je leven te gaan.

Het is als een lange gang met meerdere deuren.

Elke deur is een van de fundamenten van je fysieke energie.

Dit zijn ook hefbomen om ExtraTijd toe te voegen aan je leven.

De acht fundamenten zijn

  1. Slaap
  2. Beweging
  3. Voeding
  4. Chronische stress reductie
  5. Omgeving
  6. Sociale connectie
  7. Fun en plezier
  8. Buiten in de natuur zijn

Deze fundamenten zijn weinig sexy. Het is geen rocket science. Deze fundamenten implementeren zorgt voor massa’s meer energie en dus ook meer productiviteit. En zorgt ook voor meer kwaliteit in je leven. Extra leven in je tijd. Die fundamenten implementeren zijn een of meerdere projecten op je Masterlijst.

Via mijn persoonlijke site ontvang je mijn beste hacks over slaap wanneer je toevoegt aan de Vrienden van Johan. (Sociale connectie en fun).

Je chronische stress (4) vermindert gevoelig door de principes van Master Your Todolist te implementeren.

Je kan de workshop nu online op je eigen tempo volgen. In kleine behapbare stukjes. Check de informatie en schrijf je onmiddellijk in.

1. Slaap

Genoeg en kwaliteitsvolle slaap is een van de meest ondergewaardeerde hefbomen.

Je hebt waarschijnlijk meer slaap nodig. Meer dan het aantal uren dat je nu slaapt.

Waarom ik dat bijna met zekerheid kan zeggen ? Omdat de laatste twintig jaar we met zijn allen gemiddeld één uur minder zijn gaan slapen. En het was al onvoldoende daarvoor.

Ik kan je vertellen dat ik het gemiddelde een stukje opgetrokken heb. Minder uren wakker, meer resultaten. Het gaat niet over tijd. Het gaat over hoe je tijd kan gebruiken.

Energie is King, Attention is Queen

Ik was in het begin van mijn carrière gaan geloven dat slaap zo’n verspilling was. Mede door een collega die weinig slaap nodig had. Ik dacht dat ook zo moest. Ja, en dan probeer ik van alles. Vier uren slapen per nacht. Koffie slurpen. Maar futlozer en futlozer.

Mijn zoektocht naar meer energie bracht me naar biohacking. (Sylvianne en ik zijn beiden gecertifieerd Bullet Proof Coach bij de Human Potential Institue) En ik werd meer en meer overtuigd dat slaap het middel is om je doelen te bereiken en content te zijn.

Slaap is een keystone habit. Het maakt alles zoveel makkelijker.

Mijn slaapbijbel is “Why we Sleep” van neurowetenschapper Mathew Walker.

Ons lichaam heeft meerdere manieren om van voedsel energie te maken. Er is geen back up systeem voor onze slaap.

Indien we als mens de mogelijkheid hadden gehad om te overleven zonder slaap, dan hadden we dat ontwikkeld. Evolutie geeft ons clue’s om uit te vissen wat we nodig hebben.

Slaap is de prioriteit.

2. Beweging

We evolueerden al bewegend. Die konijnen kwamen niet vanzelf naar de grot. Toch niet de slimme konijnen.

Bewegen wordt nog belangrijker wanneer je ouder wordt.

De bewijzen zijn fenomenaal.

Spiermassa is een van de meest voorspelbare parameters voor extra tijd in je leven. Wanneer we ouder worden verliezen we spiermassa.

Van zodra het weer mag, ga ik drie keer per week naar mijn persoonlijke trainer. Accountability is zo belangrijk.

Je kan spierverlies tegengaan en zelfs omdraaien (volgens de specialisten. Mijn curator voor alles wat met energie te maken heeft:  Dr. Peter Attia)

1. Meer spiermassa leidt tot meer stamcellen. Je aantal stamcellen gaat ook achteruit wanneer je ouder wordt. Regelmatig bewegen zorgt voor ook meer spiermassa.

2. Meer spiermassa zorgt ervoor dat de kans dat je op smikkel valt kleiner. Niet vallen zorgt ervoor dat je niks zal breken.

3.Weerstandstraining en trainen met gewicht(en) stimuleert groeihormoon. Zelfs met je eigen lichaamsgewicht. En dat stimuleert de aanmaak van spiermassa. Bewegen betekent niet dat je veel moet sporten.Twee keer vijftien minuten HIIT (High intensity Interval Training) en dagelijks wandelen zijn voldoende.

Peter Attia heeft het steeds over zijn 100 jarige spelen waar hij wil aan deelnemen. De spelen die alleen toegankelijk zullen zijn voor 100 jarigen. Wat wil je dan nog kunnen.

Ik geloof dat wanneer je naar onze evolutie kijkt dat er clues zijn om het beter te doen. In 99,999 % van onze evolutie hebben we dagelijks bewogen.  Gans ons systeem is geprogrammeerd om optimaal te functioneren wanneer we voldoende bewegen.

Ik heb 300 km wandelen op mijn plan voor de maand staan. Een deel van die kilometer doe ik daarvan tijdens het werken.  Op mijn walking desk. Stacken. Ik denk ook anders wanneer ik wandel, dan wanneer ik zit.

3. Je dieet

Het verbeteren van je dieet heeft heel snel effect op je energie. Positief en negatief.

Twee belangrijke acties

1. Intermittent Fasting

2. Minder suiker eten Intermittent Fasten een van die clues die onze evolutie ons naliet.Het boek van David Sinclair : Lifespan gaf me veel inzichten. Eet minder frequent is het belangrijkste inzicht uit dit boek.

Intermittent Fasting werkt goed voor mij. Vooral wanneer ik het kan plannen dat ik ‘s avonds niet moet eten. Het heeft – bij mij – ook een positief effect op het sneller dalen van mijn hartslag gedurende de nacht.

Intermittent Fasting vind ik makkelijk omdat ik mij buiten het feeding window (ja zo noemt dat ) niet moet afvragen mag dat?  Het mag gewoon niet. Mentale ‘beslissing’ energie gespaard.

Het bezorgt me ook mentale energie omdat mijn fysieke energie er hoger door wordt. Er mee starten was niet zo makkelijk. Vooral mijn omgeving vond dat niet zo’n goed idee.

Minder suiker eten in onze maatschappij is een uitdaging. Want overal zit suiker in verstopt. Meestal onder verschillende andere namen.

En wanneer je vrouw start met een brownies en cookie business is de uitdaging nog groter.

4. Chronische stress reductie

Maak een verschil tussen incidentele stress en chronische stress.

Incidentele stress heeft de eigenschap om ons beter te maken. Tuurlijk alleen maar wanneer we er niet door gebroken worden.  En dat we daarna ook rust voorzien. Rust om de incidentele stresshormonen uit ons lichaam te verwijderen.

Een langer vasten doen bevoorbeeld (vier of vijf dagen) is een tijdelijke stressor op je systeem, maar het heeft een positief effect achteraf. Tijdens de vasten zal je energie wel zakken. Zeker na dag drie. Maar je baseline van fysieke energie zal er later op vooruitgaan. Maar ons brein is daar niet voor gemaakt. Het wil nu energie. Zoals  het nu succes wil.

Chronische stress kan op verschillende manier in je leven terecht komen. Het is mogelijk dat de chronische stress komt van de voeding op je systeem, het kan emotionele belasting zijn die niet opgelost raakt, het kan een gebrek zijn aan overzicht.

Wanneer al deze chronische stress een niveau bereikt dat zwaarder is dan je draagkracht, dan heb je een serieus probleem.

Chronische Stressoren zijn actoren. Dat worden projecten met een grote prioriteit. Negeren van die projecten is geen goede aanpak.

Incidentele stress gebruik je om je systeem anti fragieler te maken.

Overspoeld zijn door je verantwoordelijkheden , je projecten, al je todo’s kosten je nodeloos energie. Ons opleiding master Your Todo list Online of fysiek geeft je handvaten om een deel van de onnodige chronische stress te reduceren.

5. Omgeving

We leven niet in een bubbel, in 2020 en 2021 wel, we leven niet in vacuüm.

Wacht, misschien leven we altijd wel in een bubbel. Eentje waar we andere toelaten en ook andere systemen toelaten.

Je omgeving kan ook zorgen voor chronische stress.

Zo kan bevoorbeeld een schimmel in je huis een negatief effect hebben op je energie en aandacht.

Alles heeft een effect op je energie. Een positief effect of een negatief.

Onze omgeving beïnvloedt ons veel meer dan we beseffen.

6. Sociale connectie

We hebben andere mensen in onze bubbel nodig.

Te weinig sociale connecties hebben heeft een negatief effect op onze motivatie.

We kunnen anderen niet helpen om hun probleem op te lossen. Het helpen en het oplossen van anderen hun probleem zorgt ervoor dat we een gevoel van toegevoegde waarde hebben.

Je wil anderen kunnen helpen. En je wil ook geholpen worden. Andere willen ook kunnen helpen.

Neem hen dat niet af.

Wanneer je anderen je laat helpen, dan verhoog je hun motivatie.

Sla geen hulp af.

7. Fun en plezier

Het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Soms is het moeilijk. Soms is het een struggle. Maar embrace die struggle.

Kijk eens naar kinderen. Leren (buiten een schoolcontext) is altijd fun.

We hebben fun en plezier nodig in ons leven.

Er zijn theorieën die zeggen dat we vier keer meer plezier nodig hebben dan moeilijkheden.  Ons brein is geprogrammeerd aandacht te geven aan negatieve zaken. Dat hielp ons in de evolutie om te overleven.

We kunnen natuurlijk ook plezier vinden in moeilijke zaken. Maar dat heeft te maken met het je aanmeten van de groei mindset in plaats van fixed mindset.  Strugglen als onderdeel van beter worden en het nog leuk vinden ook.

Hoe kan je jezelf aanleren dat je de zaken positief draait?

Het filmpje “Good “van Jocko is mijn mantra wanneer ik merk dat het niet goed gaat.

Kippenvel geeft het me elke keer.

8. Buiten in de natuur zijn

We evolueerden in de natuur. Niet in de concrete jungle.

Ons systeem heeft de symbiotische relatie nodig met de natuur. Wandelen (bewegen dus) in de natuur levert je extra punten op.

In Japan wordt forest bathing zelfs als een medicijn voorgeschreven.

Je cortisol level (ten onrechte het stresshormoon genoemd) verlaagt door het wandelen in de natuur.  Op een loopband wandelen in een kamer met planten of beelden van de natuur verlaagt ook het niveau van je cortisol.  Niet in dezelfde mate als bij the real thing. Maar het effect is duidelijk meetbaar.

Ons brein kunnen we wel wat wijsmaken. Virtuele realiteit gaat ons zeker helpen.  (het verschil tussen echte, papieren of digitale tijgers is klaarblijkelijk niet zo groot voor ons brein)

Ga regelmatig buiten. We hebben zon nodig voor de aanmaak van vitamine D, we hebben zuurstof nodig om processen optimaal te laten werken.

Energie en Aandacht

Ook de basis van de Goal Getters Club. Ben je een ondernemer of een ondernemende kenniswerk dan is de club waarschijnlijk iets voor jou. Go and get some.