Wat is er nu echt gratis?
Je wil minder je mailbox checken en meer werken aan belangrijke zaken, maar verdomme, je bent deze week opnieuw -tig keren per dag naar je inbox gezogen. En dat was nochtans niet je intentie. In het verleden toen je nog continue je mailbox checkte was het beter, dan was je je hier niet bewust over. Je keek consistent naar je mailbox.
Nu is je consistentie is weg. Consistent lijkt nogal één of nul. Je bent consistent of je bent het niet. Een beetje consistent, het klinkt al raar. Onze dwang om consistent te zijn, weegt zwaar, en we zien het al snel als een mislukking, wanneer we terugvallen in oude gewoontes.
Is het dan niet beter om het allemaal los te laten? Als het toch niet volledig lukt, is het dan niet beter om alles bij het oude te laten?
Oh, die frustratie is zo herkenbaar.
En of dat nu gaat over beter omgaan met je beperkte middelen, of over sporten of over beter op je voeding letten of over …
Het is steeds hetzelfde ‘afgezaagde’ liedje.
Zichtbare vooruitgang
Vandaag iets beter doen dan gisteren? Dat is groeien. En dat is wat ons fundamenteel gelukkiger maakt.
Zichtbare, voelbare vooruitgang.
Die merkbare vooruitgang voedt je goesting. En daar word je bijzonder blij van.
One size fits … only a few
Een oplossing die werkt voor iedereen, hebben we nog maar zelden gezien.
Ja, wel wanneer we op een hoog niveau spreken. Zo heeft iedereen een extern brein nodig voor al onze todo’s. Maar hoe we dat integreren met onze tools en onze aard, dat is heel individueel. Same, same but different.
Een gemiddelde oplossing is echter totaal niet wat we nodig hebben. We zijn niet allemaal gelijk, integendeel we hebben allemaal onze eigen specificaties.
Onze specifieke manier vinden, is niet gratis.
Prijs bepaling
Om maar met de deur in huis te vallen gratis bestaat niet.
Ja, maar en mijn Gmail account dan of Facebook. Ja, je betaalt niet met je dineros, euros of dollars, maar je betaalt met iets anders. Als je niet met geld hoeft te betalen, ben jij het product.
Zelfs de Extratijdstips zijn niet helemaal gratis. Je betaalt met je aandacht en je tijd. En daar zijn we je bij ExtraTijd dankbaar voor.
Tijdens een groeitraining bij mijn vorige werkgever zei de trainer: Je moet altijd en ooit eens de kassa passeren. Dat vonden we toen logisch. We werkten toen allemaal bij een retailer.
Dat gegeven is niet veranderd. Je moet ergens een prijs betalen. Maar, wat heeft dat te maken met het beheren van je beperkte middelen? Alles.
Je kan je middelen maar één keer uitgeven.
Ik hield één van mijn incubatielijsten bij via de wishlist van Amazon. Dat is behoorlijk makkelijk en er is geen onderhoud aan die wishlijst nodig. Het lijkt wel gratis, maar dat is schijn. Nu doe ik dat niet meer. Waarom niet? Omdat ik de prijs niet meer wil betalen. Amazon stuurde me immers regelmatig updates van boeken die ooit op mijn wishlist had gezet. In een onbewaakt moment heb ik dan een boek op mijn kindle staan. En de kans is groot dat ik het boek niet zou gekocht hebben indien ik de update van Amazon niet gekregen had. Niet echt gratis dus die dienst. Ik wil echter die trigger van Amazon niet meer en dus hou ik die wishlist ergens anders bij.
Het gaat niet over goed of over slecht. De twee mogen en kunnen. Geen incubatielijst bijhouden is ook ok. Het gaat er enkel over of je de prijs wil betalen of niet.
Zal ik je tussendoor iets bekennen? Ik heb in mijn leven misschien wel al tien verschillende diëten gevolgd. Gaande van het wasbord dieet, punten tellen, een bonendieet, kooldieet (bij deze stonk je na een week uit al je poriën naar kool), …
En al die diëten frustreerden enorm omdat het altijd gaat over wat wel mocht of wat niet mocht. In de meeste gevallen vooral over wat je niet mag eten, of tenminste niet meer mag eten.
Een restrictieve eetwijze frustreert me. Net als een restrictieve manier om mijn tijd en aandacht te beheren me frustreert.
In onze Master Your Todo list methodologie mag alles.
Er zijn wel twee dingen belangrijk.
1. Wat is je gewenste resultaat om beter om te gaan met je tijd, energie en aandacht. Zonder dit duidelijk te hebben kan je niet checken of je strategie nu werkt.
Wil je bijvoorbeeld:
• meer tijd voor jezelf?
• meer tijd voor degenen die je graag ziet
• meer projecten kunnen doen
• je beloften beter kunnen nakomen
2. Brengt wat je nu gaat doen je dichter naar je doel. Met andere woorden ben je bereid om de prijs te betalen.
Je mag -tig keren per dag naar je inbox gaan. Wanneer je bereid bent om de prijs te betalen die daar aan hangt, is alles goed.
Afhankelijk van punt één, je gewenste resultaat, zal je andere strategieën bedenken, vinden, testen om dichter naar je eindresultaat te gaan.
Prijs te betalen
Hoe bepaal je wat de prijs is die je zal betalen.
1. Je doorworstelt een hoop research en boeken. Je mag er gerust op betrouwen dat we dat bij extratijd voor jou doen.
2. Aan de hand van experimenten bepaal je of de strategieën die je vindt, je dichter bij je doel brengen of niet.
Een aantal projecten op mijn masterlijst houden verband met experimenten die ik zelf doe om uit te vissen of iets voor mij werkt of niet. Ik beschouw dat als projecten die me in de toekomst extra T.E.A.M. gaan brengen.
Soms draaien die experimenten anders uit dan voorzien. Ze brengen dan niet de opbrengst die je verwacht. Het is niet omdat het voor iemand anders werkt, dat het per definitie voor jou werkt. Daarom is het goed om zaken uit te testen. En in mijn ervaring: de grootste opbrengsten liggen vaak bij zaken die wat tegen je intuïtie ingaan.
Aan de hand van die projecten leg ik een aantal zaken vast die ik in een (on)bepaalde tijd ga doen. Ik drink nu alleen nog drank zonder alcohol. Ik word sloom van alcohol en de volgende dag ben ik minder efficient. Die prijs ben ik (nu) niet meer bereid om te betalen.
Een ander voorbeeld: ik meng in mijn agenda geen zaken meer die moeten op die dag en zaken die zouden kunnen die dag maar niet noodzakelijk die dag moeten. Dat geeft rust aan mijn brein en ik hoef dan niet meer te beslissen wanneer ik naar mijn agenda kijk. Dingen opnieuw beslissen zonder dat het toegevoegde waarde heeft, doe ik niet meer. Dat kost me teveel mentale energie. En die prijs ben ik niet bereid om te betalen.
Eénmaal je voor jezelf bepaald hebt wat de prijs van iets is, wordt het makkelijker om ervoor te kiezen of niet.