Hard gewerkt en niets opgeschoten?

Vind je het ook frustrerend wanneer je constateert dat de acties die je deed, niet opbrengen wat je verwachtte? Het is gek om een hele dag te buffelen en te moeten vaststellen dat je te weinig onder de streep overhoudt. (Voor de Vlamingen  ‘buffelen = kop naar beneden en hard werken’. Een woord dat ik heb geleerd van mijn Nederlandse klanten en vrienden) Dat geldt niet alleen voor zelfstandig ondernemers ook als kenniswerker is een hele dag hard werken en geen vooruitgang zien, niet goed voor de motivatie.

Structureel succes opbouwen.

Ben je ook op zoek naar meer permanente impact? Wil je een  methode ontwikkelen om op een structurele manier meer succes te hebben? Hoe zou het voor je zijn wanneer je je beperkte middelen inzet zodat ze je een overvloed aan resultaat brengen? Waardoor je aan het eind van de dag echt resultaat ziet en voelt. Bij Colruyt zijn ze daar vele jaren in geslaagd. Voor mij was het dan ook fijn om deel uit te maken van een winnend team. Het was geweldig om maand na maand de goede resultaten te zien.

Controverse

Het lijkt nogal controversieel om meer te willen met minder inspanningen. Het lijkt op zijn minst heel tegenstrijdig en misschien op het eerste zicht niet realistisch. Toch is dat wat we allemaal graag willen. We zijn er echter van overtuigd dat dat onmogelijk is. In het verleden werd ons immers genoeg duidelijk gemaakt dat dit dromen zijn. Gezegden als: ‘in het zweet des aanschijns’ zijn hiervan getuige. Als je iets wil bereiken moet je hard werken.  Dit heb je zeker ook vaak gehoord. En er is niks verkeerd met hard werken. Wanneer er ook tijd is voor hard rusten is. (De boog kan immers niet altijd gespannen staan).
productiviteitsgeheimen colruyt
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
 

Logistiek

Colruyt heeft een aantal geheimen die je zullen helpen om beter met je beperkte middelen om te gaan. De bedrijven die het lange tijd na mekaar goed doen, hebben allemaal een meer dan uitstekende logistiek. Wat maakt Apple zou speciaal? Niet alleen hun mooie design. Vooral hun logistiek is outstanding. En net hetzelfde geldt voor Colruyt. Colruyt heeft een logistiek die bovengemiddeld presteert.

1. Korte termijn capaciteit

De logistiek van Colruyt levert dagelijks honderden winkelpunten aan. Dagelijks wordt de beschikbare capaciteit bepaald. Dat wordt uitgedrukt in colli’s. Het aantal goederen dat de logistieke centra naar de winkelpunten kunnen sturen. De beschikbare capaciteit kennen, is hard nodig. Er is soms meer te vraag dan er capaciteit is. (Herkenbaar?) Wat doet Colruyt wanneer er te weinig capaciteit is? Yep. Kiezen wat er geleverd wordt. En wat wordt er dan gekozen? De producten die het meest marge hebben. Als kenniswerker moet je ook je capaciteit kennen. Er is altijd meer te doen dan je werkelijk kan doen. Je capaciteit kennen is een wezenlijk onderdeel van de ExtraTijdsmethode. Zonder capaciteit geen prioriteit.

2. Lange termijn capaciteit

Eén van de projecten die ik ooit voor Colruyt deed, was het bepalen van het aantal vierkante meter logistieke centra die er de komende tien jaren nodig was. We berekenden verschillende scenario’s. De verschillende prognoses gaven inzicht in mogelijke toekomsten en ook in de nodig capaciteit in de toekomst. Op regelmatige basis was het goed om vooruit te kijken. Ver genoeg vooruit om nu stappen te kunnen zetten. Als kenniswerker is het nodig om vooruit te kijken. En dat op een bepaald moment operationeel te maken. Dat betekent vertalen naar projecten of taken op je Masterlijst en acties op je actielijst deze week. Vergeet niet je beperkte capaciteit deze week. Voor welke projecten op lange termijn moet jij nu reeds capaciteit voorzien in je planning?

3. Lucht vervoeren

Wat behoorlijk wat geld kost en niks opbrengt is lucht vervoeren naar de verkooppunten. Of lucht sturen van de winkelcentra naar de logistieke punten. Ook dat brengt uiteraard niks op. Een behoorlijke aantal projecten werden opgezet om minder lucht te verzenden. Dat betekende in alle gevallen experimenten doen om opbrengsten te bepalen. En daarna de kosten te bepalen om de opbrengst binnen te halen. Dat betekent soms ook experimenten stop zetten omdat ze meer kosten dan dat ze opbrengen. Wat is de lucht in jouw logistiek systeem als kenniswerker? Heb jij enig idee wat je grote tijdvreters zijn die je in feite weinig opbrengen.

4. Van Push naar pull

De logistiek van Colruyt is gebaseerd op een pull systeem in plaats van een push systeem. Een push systeem duwt bestellingen naar de logistiek. Met een pull systeem worden bestellingen door logistiek getrokken. Wanneer een systeem overgaat van push naar pull zijn er steeds efficiëntieverbeteringen. Je inbox als kenniswerker is een push systeem. Wanneer je in je inbox organiseert, wordt er werk naar je toe geduwd. Het gebruik van een actielijst voor deze week is een pull-systeem. En met je pull systeem kun je je capaciteit optimaliseren. Dat lukt je nooit met een push systeem. Concreet betekent het dat je het push systeem dat je inbox is, omzet naar een pull systeem, nl. je actielijst voor deze week.

5. Kijk rond, kopieer en adapt

Eén van de zaken die werkvereenvoudigers als opdracht hadden was zowel binnen als buiten de sector te speuren naar nieuwe zaken. En die goede ideeën binnen te brengen en aan te passen. Als kenniswerker doe je hetzelfde. Je kijkt wat werkt, kopieert en past het aan aan je omstandigheden. Kijk in je omgeving naar goed georganiseerde mensen of kies een aantal mensen uit waarvan je weet dat ze in ongeveer dezelfde situatie verkeren als jijzelf. Hoe gaan zijn effectief om met hun tijd?

6. Anders dan de anderen

Misschien niet het grootste geheim van Colruyt maar wel een noodzakelijke voorwaarde om andere resultaten te hebben dan de andere retailers. Colruyt is anders en doet anders. Indien ze net dezelfde dingen deden als hun collega’s, kregen ze net dezelfde resultaten. Dan kregen ze geen bovengemiddelde resultaten. Het anders zijn werd gecultiveerd binnen de firma. En dat is een goed ding. Omdat het toestemming geeft om anders te zijn. Als kenniswerker geïnteresseerd in ExtraTijd zal je ook andere zaken doen dan anderen. Cultiveer dat ook. Je wil opschuiven naar de rechterkant van de Gausscurve. Daar waar de extreem productieve mensen zitten.