Iedereen stelt zaken uit en voelt zich daar slecht over. Maar er zijn uitzonderingen op die regel. Ben jij zo’n uitzondering? Ik niet.

Je stelt iets bewust uit. Je weet dat je hierover een slecht of negatief gevoel zult krijgen. Je weet dat je opnieuw zal moeten rushen tegen de deadline.

Het uitstellen waarover we het hebben, gaat niet over de items op onze incubatielijst. Want daarvoor hebben we bewust beslist dat we ze nu niet gaan doen.

Het gaat wel over de items waarbij jij en ik de intentie hebben om ze uit te voeren. Maar we ze blijven achteruitschuiven op onze lijst. En dat uitstellen heeft een negatief effect op je zelfbeeld, je job, je relatie en je eigenwaarde. Je wordt steeds bozer op jezelf.

Intentie = Actie !

Hoe zou het zijn als er geen verschil was tussen je intenties en je acties?

Kun je je dat voorstellen?

Nu

We hebben een brein dat graag nu succes en plezier heeft. We denken vaak dat we in de toekomst sterker zullen zijn. “Maandag beginnen we eraan!”, vertellen we onszelf.

En er zijn zoveel uitwijkmogelijkheden in onze huidige maatschappij. Even ontspannen via Twitter, Facebook of Instagram. En ben je impulsief van aard? Dan wordt het niet gemakkelijker. Er zijn zoveel leuke dingen om nu te doen!

Ga uitstellen te lijf

Professor Timothy Pychyl doet onderzoek naar uitstelgedrag en strategieën om ermee om te gaan.
Je kunt zijn bevindingen lezen in een super klein boekje: Solving the Procrastination Puzzle (partnerprogramma). Hieronder vind je alvast een paar handige tips.

1.  Herken en vermijd je uitsteltriggers

Volgens professor Pychyl start je gedrag door een trigger.

Typische triggers zijn:

1. saaie taken
2. frustrerende zaken
3. gebrek aan persoonlijke interesse
4. ambigue, onduidelijke zaken
5. gebrek aan structuur
6. moeilijke zaken

De laatste drie zijn gemakkelijker te counteren dan de eerste drie. Want wat onduidelijk is, kun je duidelijk maken. Wat geen structuur heeft, kun je structuur geven. En wat moeilijk is, kun je verkleinen en vereenvoudigen.

De eerste drie triggers zijn iets moeilijker.

Probeer de saaie, frustrerende en oninteressante zaken eerst van je bord te krijgen. Kun je die taken of projecten delegeren, outsourcen of automatiseren? Check onze blog over 9 strategieën om minder te doen.

Wat jij saai en frustrerend vindt, vinden anderen fun. Ja, ik weet het: gek, hé?

2. Maak je actielijst voor deze week success-vol

De acties op je actielijst voor deze week beantwoorden aan het acroniem ‘Success’.

Ons artikel ‘Succes met je actielijsten’ gaat daar dieper op in.

3. Herken wat je doet wanneer je aan het uitstellen bent

Ikzelf stel uit door meer informatie op te zoeken. Hoe denk je dat ik aan zo’n boekenlijst kom? 😉 Leid je jezelf af door na te denken over andere zaken? Of minimaliseer je het belang van wat je zou moeten doen?

Je kunt uitstelgedrag veel sneller in de kiem smoren. Vraag je bijvoorbeeld af wat de extra waarde is van wat je nu aan het doen bent, tegenover wat je zou moeten doen.

4. Bepaal de kostprijs van je uitstelgedrag

Waarmee zul je moeten betalen door je uitstelgedrag?

  • nachtwerk
  • centen
  • vrijheid (want wat je nu niet doet, moet je op een ander moment wél doen)

Ben je bereid om die prijs te betalen? Dan is er geen probleem. Dat is mijn mening. Alleen maak je niet altijd een bewuste keuze. Want je kent vaak de kostprijs van je uitstelgedrag niet.

5. Schat realistischer in hoeveel tijd je deze week hebt

Hoeveel tijd heb je deze week om te werken aan taken uit je actielijst?

Plan je actielijst naargelang de hoeveelheid tijd die je hebt deze week. En reken natuurlijk een marge in voor verrassingen en het updaten van je lijst.

6. Bovenal: begin

Starten is de moeilijkste stap. De rest gaat gemakkelijker. Spreek met jezelf af om minstens 10 minuten in de taak te steken. Waarschijnlijk loopt het na die tijd al veel vlotter. Is dat niet zo? Dan ben je toch al dat stuk opgeschoten. Plan daarna de volgende 10 minuten in.