Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Je kent die uitspraak wel. Ik weet het zo nog niet. Wat zie je wanneer je naar ons logo kijkt? Ik kan een deel van de belangrijkste lessen van vijftien jaar testen, experimenteren, leren over persoonlijke effectiviteit aan ons logo ophangen. Maar ik heb duizend honderd woorden nodig om je al deze lessen te vertellen.

 

De Liggende Acht

Het is nooit (helemaal) klaar

Verbeteren is meer doen van wat werkt en minder doen van wat niet werkt. Gecompliceerder is het niet. Dacht ik. Je leest boeken, volgt workshops, krijgt coaching advies en je implementeert vele verbeteringen. Maar na een tijdje voelt het alsof je op dezelfde plaats staat waar je vertrokken bent. In psychologie gebruiken ze een begrip ‘Hedonic Treadmill’ om het proces van het vervagen van de effecten van positieve maar ook negatieve gebeurtenissen op je geluk niveau te duiden. Je maakt meters op een loopband, maar je blijft op dezelfde plaats staan. Ik heb zeker op die ‘Productieve loopband’ gelopen.  En ook die frustratie gevoeld omdat het nooit helemaal opgelost is. Zelfs na het implementeren van honderden aanpassingen niet. Honderden kleine veranderingen aan mijn gedrag en niet helemaal klaar. De liggende acht, het lemniscaat, het teken van oneindigheid is de reminder dat het zal blijven doorgaan. Mijn oude baas Luc gaf me het inzicht dat ik nodig had om die frustratie los te kunnen laten.  Luc vroeg me wanneer we een  productielijn optimaliseerden of die lijn dan een oneindige capaciteit had gekregen? Nee. Tuurlijk niet! Deu Wat is je volgende stap dan? Was Lucs volgende vraag. We vinden de volgende bottleneck, Luc. Johan, alles kan altijd beter. Dat is je stiel hier in de firma. Yep, een duidelijke reden waarom Luc mijn baas was. Perfection is overrated, progress is undervalued. Geen uitspraak van Luc, maar  het was zeker mogelijk geweest?

Alles komt terug

Wanneer je voldoende ervaring hebt, dan kan je trends zien. Dat is een van de voordelen van vele kilometers op je teller. Jan, onze directeur groenten en fruit bij Colruyt, had de uitspraak: “Alles komt terug”. Waarschijnlijk ingegeven door de seizoenen.  Nooit nog iemand ontmoet die zo gepassioneerd kon vertellen over de variëteiten van nectarines. Elke keer ik een nectarine vastpak, denk ik aan Jan. Jans passie  heeft een nadruk nagelaten. Jan is misschien ook een Stoïcijn. De Stoïcijnen geloven dat alles terugkomt. Ze geloven dat de geschiedenis cyclisch is. Ook zij hadden ooit af te rekenen met een pandemie. Er is nog een andere redenen waarom alles terugkomt. Wanneer je de kernoorzaak niet oplost komt een probleem altijd terug.  Ons kernprobleem is technologie die de ‘flaws’ in ons stenen tijdperk brein niet compenseert. Het verschil tussen het evolutie van ons brein en onze technologie wordt steeds groter.  En dat kernprobleem zie ik de komende tijd nog niet opgelost worden.

Het managen van polariteiten

We vinden focus belangrijk en we vinden flexibiliteit belangrijk. Oneindige focus leidt tot starheid, oneindige flexibiliteit geeft je geen voelbare vooruitgang. Het gaat over EN in plaats van OF. We hebben allemaal een flexibele focus nodig. En dat is het managen van een polariteit. Weet je, polariteiten managen is nooit gedaan.😁

Vier onderdelen in ons lemniscaat

Punt in het midden

Hier en Nu

Op een filosofisch niveau staat dat voor hier en nu. Links het verleden, rechts  de toekomst.   Right here, right now. (Mijn favoriete Cd van Van Halen) Referentiepunt Indien je op een efficiënte manier wil verbeteren heb je een referentiepunt nodig. Je hebt een nulmeting nodig. Het middelpunt in ons logo staat voor dat referentiepunt. Ik gebruik het principe van referentiepunten bij :
 • Hotlist van de dag
 • Actielijst voor deze week
 • Habit tracker
 • Doelen per week, per maand, per semester, per jaar
 • …..

Waar alles samenkomt

In het middelpunt komt alles samen. Met wat extra verbeelding is dat ook de bottleneck. De volgende  bottleneck leidt je naar je volgende verbetering.

X rond het referentiepunt

Ode aan mijn opa Leander Zie je dat het rechter bovenbeentje van de x langer is dan de andere stukjes? (eerlijkheid halve moet ik je vertellen dat dit werd geïnspireerd door het logo van Space X) In 1976 (in de zomer) leerde mijn opa me om het wiel van zijn wagen te vervangen. Hij toonde me hoe je een hefboom gebruikt om een vastgeroeste bout los te wrikken. Een hefboom vergroot je output met dezelfde input.  Dat is wat we absoluut willen. Minder input nodig hebben om hetzelfde of betere resultaat te bekomen. Mijn opa stimuleerde mijn nieuwsgierigheid naar kennis op dat moment. Ik dacht toen : ik wil zo veel weten als mijn opa.

De X factor

De  ik weet niet wat, maar wanneer je het ziet weet je het. Ik weet het, niet rationeel.  He, wat wil je met dat brein van ons.

Linker lus

Staat voor het feedback mechanisme. Je kijkt terug. Hoe ver? Afhankelijk van de periode die je wil overschouwen.  Hoe korter de feedbackloop hoe makkelijker om bij te sturen. We vergeten te makkelijk de lessen die we leerden.
 • Dag basis
 • Weekbasis
 • Projectbasis
 • Maandbasis
 • Driemaand basis
 • Jaarbasis
Om die reflectie te kunnen doen heb je data nodig.  Waarom? Omdat we nogal makkelijk vergeten. En waar ons brein niet voor gemaakt is om te onthouden wat goed liep. We zijn biased om fouten te zien. Hoe kunnen we dan meer doen van wat werkt, indien we het makkelijk vergeten? Wanneer je feedbackmechanismes wil gebruiken heb je data nodig. In God we trust, All others must bring data.  Deming

Rechter lus

Dankzij Marshall Godsmith ben ik dit feed forward gaan noemen. Je kijkt vooruit. Hoe ver? Afhankelijk. Dezelfde indeling als bij de linker lus. Wat ga je meer doen van wat werkte?  Wat ga je anders doen dat niet werkte? De twee aanpakken om te verbeteren. Minder fouten maken, Meer goals scoren.

T.E.A.M.

Indien je vooruitgang wil bekomen, is het makkelijkste om te checken wat je beperkte middelen zijn. Omdat je beperking optimaliseren, je output maximaliseert. Wij denken dat er vier beperkte middelen zijn.

Time

Ondertussen weet je dat ik niet in Time management geloof. De basisgedachte bij managen is dat wat je er een merite in zit. Doe je het goed dan krijg je meer. Het is niet mogelijk om extra tijd in je dag te krijgen. Waarschijnlijk wel extra tijd in je leven.  Je kan gezonder leven en misschien levert het je extra tijd op. Maar wie zal dat ooit kunnen bewijzen. Tijd is het meest democratische middel. Iedereen krijgt elke dag evenveel. Elke dag krijg 1440 minuten of 96 kwartieren of 1000 beats. Beschouw je tijd als een ruimte waarin je acties kan in trekken of waar je anderen acties laat in duwen. De kwaliteit van de actie wordt bepaald door de vraag : Brengt die actie je dichter naar een van je doelen?

Energy

Wanneer je ziek bent dan weet je het onmiddellijk. Geen energie geen bevredigende output.  Voilà. Maar je kan je energie managen. Je kan je basisenergie niveau verhogen. Een deel van je acties doorheen je dag, week zijn er om je energie terug op te laden. Onze denkwijze werd zwaar beïnvloed door Jim Loehr zijn boek The power of full engagement.

Attention

Waar je aandacht heen haat, daar volg jij. Wat mij betreft het belangrijkste middel. Goud. Beperktste.  We spreken de laatste jaren meer ook van de “attention economy”. Je aandacht leggen op je prioritaire actie is een van de belangrijkste skills om te verwerven. Want onze aandacht is echt loslopende wild. Iedereen wil een deel van je aandacht. Daarom dat er zo veel informatie naar ons gepusht wordt.

Money

Sommige noemen geld ook energie.  Geld gaat over vertrouwen. Met geld kan ik mezelf tijd terugkopen. Anderen kunnen acties voor mij doen waardoor ik dat vacuüm anders kan opvullen.

Fixers

Er was in ons team nogal wat discussie toen ik koos voor fixers. Expliciet zeg ik dat er iets gebroken is.  Klopt. Maar ik zeg ook : Everything is Fixable. De negatieve connotatie van een fixer nemen we er dan maar bij.