Teveel van een goed ding

De digitale wereld heeft ons veel gebracht. E-mail is makkelijk om te communiceren, Facebook maakt het makkelijk om te (re)connecteren, Instagram geeft inspiratie.

Maar …

Teveel keren je inbox checken maakt je afgeleid, teveel Facebook checken maakt je angstig en teveel Instagram kijken zorgt voor vergelijkingsdespair.

Meer is niet altijd meer.

Ik gebruik graag de volgende tekening om een aantal ‘wetmatigheden’ uit te leggen. Een wetmatigheid die ook geldt voor het gebruik van je digitale tools.

De horizontale as is gebruik van iets. Dat kan sociale media zijn, maar dat kan voeding zijn, dat kan slaap zijn, dat kan sporten zijn, dat kan het aantal keren zijn dat je je inbox checkt, het kan het aantal afleidingen zijn, het kan de inname zijn van vitamine C, het kan ….

De verticale as geeft je het voordeel bij het gebruik van het item op de X-as.

Er zijn vier zones.

Zone 1:

In deze fase heb je (nog) geen voordeel van het gebruik. In deze fase wordt kritische massa opgebouwd.

Wil je voordelen halen, dan moet je door deze fase heen.
Je investeert 10 Euro en je ziet geen resultaat.

In deze zone is meer niet minder of meer. Meer brengt je niks meer, minder brengt je niet meer.  Snel naar de volgende zone.

Zone 2:

In deze Zone heb je meer resultaat, meer effect bij meer gebruik.  Meer is meer.

Maar … in deze zone zijn er twee gebieden

Zone 2.1 is het meest productieve deel van de curve. Extra input, tijd, energie leidt tot meer output, tot meer voordeel.

Je investeert 15 euro en je je hebt  10 Euro opbrengst. Je investeert 16 Euro en je bekomt 12 Euro. 1 Euro extra investering brengt je 2 Euro extra op.

In Zone 2.2. wordt de relatieve (de extra, de marginale gains) opbrengst steeds minder. (De wet van de verminderende opbrengst)

Na dit punt zal 1 Euro extra investering minder dan 2 Euro opbrengen. Het zal nog steeds opbrengen maar we zijn naar het plateau aan het gaan.

In deze zone : Meer is Meer.

Zone 3:

Voorbij het Optimale punt

Een extra Euro in deze zone brengt geen extra opbrengst. In totaliteit heb je nog opbrengsten. Verder investeren brengt je naar het punt van verlies . Het is downhill.

In deze zone is minder is meer en meer is minder.

Zone 4:

In deze zone wil je niet zijn. Je extra input geeft je extra negatieve output.

In deze zonder is meer minder. En minder minder verlies.  Je wil zo snel mogelijk uit deze zone.

Toegepast op je digitale tools.

Hoe dikwijls gebruik jij je digitale tools? Hoe dikwijls neem jij je smartphone vast. Waar zit je naar je gevoel op de bovenstaande curve?

Kantelpunt

Digitale tools hebben een kantelpunt bereikt op 9 januari 2007. Op een podium in California toonde Steve Jobs de wereld de beste iPod ooit.

Het was een toestel dat drie functionaliteiten had iPod, telefoon en de mogelijkheid om online te gaan. En boem, de wereld werd mobile.

Beeld je je wereld nog eens in pre-mobile. Je bent op weg naar een klant. Je komt aan bij de klant en wordt gevraagd om vijftien minuten te wachten. Je gaat nog even door je notities. Je bedenkt een openingszin en een aantal scenario’s hoe het gesprek kan lopen.

Hoe verschillend is het scenario nu. Kijk rond in de wachtzaal. Iedereen zit op zijn smartphone te scrollen.

Het mobiel worden van onze digitale tools maakten die tools altijd bruikbaar. En we zijn niet gemaakt voor overvloed. We zijn geëvolueerd met genoeg. Niet met overvloed.

De effecten op ons menselijk systeem zijn niet te onderschatten. Dertien jaar later beginnen de effecten pijnlijk zichtbaar te worden.

Overpushed

Wat is het effect op ons als individu wanneer we constant getriggered worden? Wat gebeurt er met ons wanneer we steeds gepusht worden? Wat gebeurt er met ons wanneer ons aandacht steeds onder vuur ligt.

Tuurlijk.

Je hebt de negatieve effecten zelf al ondervonden. Die effecten hebben een negatief effect op onze energie en aandacht.

Psychologen rapporteren de volgende gevolgen wanneer we overtriggered zijn.

We worden

  • angstiger
  • ongeduldiger
  • vergeetvoller
  • ongefocuster

We

  • slapen niet voldoende en de kwaliteit van onze slaap gaat achteruit.
  • denken voortdurend aan het werk of aan problemen
  • zijn meer geneigd om emotioneel te (over) eten
  • hebben meer negatieve gedachten
  • verliezen ons probleem oplossend vermogen
  • stellen meer zaken uit (die we niet willen uitstellen)
  • hebben een korter lontje
  • ondervinden grotere gewichtsschommelingen
  • verliezen onze goesting in seks

F*ck dat is geen hoopgevend lijstje!

En dat zijn enkel de gevolgen die we ondervinden als individu.

Hacking Society

Tristan Harris is de oprichter van een not for profit Time Well Spent. Time Well Spent ijvert  onder andere voor het ethischer gebruik van onze data. Hij wordt ook wel het geweten van Silicon Valley genoemd. In 2013 – toen hij nog voor Google werkte – maakte hij een intern document “A Call to Minimize Distraction & Respect for Users’ Attention”

Tristan ziet voor onze maatschappij zes grote problemen doordat ons aandacht loslopend wild is.

Het is (ook) geen motiverend lijstje

  • We worden verslaafd aan onze digitale tools
  • Onze mentale gezondheid gaat achteruit. Het aantal zelfmoorden neemt toe.
  • De waarheid wordt moeilijker te onderscheiden omdat er zoveel data beschikbaar is.
  • Polarisatie in de maatschappij wordt groter
  • We worden politiek gemanipuleerd
  • Oppervlakkigheid wordt de norm

Door het gebruik van allerlei digitale tools laten we een digitale spoor achter waardoor de Googles, Facebooks, Microsofts en Amazons van deze wereld ons doen en laten opslaan.

Wanneer technologie meer weet over jezelf dan jij doet, dan worden we een gemakkelijk te manipuleren doelwit.

Het feit dat jouw en mijn data door iemand anders geoogst en verkocht wordt is pure diefstal.

Time Well Spent

De organisatie van Tristan focust zich op  drie gebieden

  • Informeren en bewust maken van het individu
  • Informeren en beïnvloeden van de politiek
  • Ondersteunen van technologiemakers

Via deze link https://www.humanetech.com/families-educators vind je een aantal tools om het negatief effect te beperken of helemaal weg te werken.

Digitale Sabbat

Een tool die niet in het lijstje genoemd (of nog niet) wordt, is een digitale sabbat.

Je kent de Sabbat als de rustdag die de Joodse religie nog steeds in ere houdt. Van zonsondergang vrijdagavond tot zonsondergang zaterdagavond is een tijd van rust en connectie.

De Sabbat is een tijd zonder televisie, werk en geen rush voor inkopen. Het is een tijd om te rusten, te reflecteren en te connecteren met familie en God.

Ook technologie wordt in die periode – soms letterlijk – in de kluis gestopt. Achter slot en grendel.

Is een digitale sabbat een tool om de negatieve effecten van (overmatig) gebruik van digitale tools te vermijden?

Ik denk het wel.

Maar, er is maar één manier om uit te vinden of het voor jou werkt.

Ondertussen weet je al wat mijn antwoord zal zijn. Probeer het. Doe een experiment.

Waarom werkt een digitale sabbat?

Bij mijn weten zijn er geen wetenschappelijke studies die bewijzen dat het houden van een Sabbat je geestelijke en fysieke gezondheid ten goede komt.

Er zijn een paar boeken die de loftrompet afsteken over de reguliere sabbat.

De meeste religies hebben een dag per week hebben waarbij de gelovige in rust en gebed gaan. Dat geeft aan dat we ergens een nood hebben aan een dag om te reflecteren.

In Israël gebeurde een studie die als resultaat toonde dat tijdens de Sabbat er minder sterfgevallen waren dan tijdens de rest van de week. Vooral bij mannen bleek dit cijfer meer dan duidelijk. Ofdat kwam of sterfgevallen niet allemaal gerapporteerd waren omdat het Sabbat was, weet ik niet.

Altijd geconnecteerd zijn heeft een kostprijs. Iedereen is daar van overtuigd. Alles heeft een kost. Niks is gratis.

In 2018 werd via een studie die gerapporteerd werd in de Science Daily aangetoond dat ons digitaal leven ons afleid, afwezig maakt en ons massa’s energie kost.

7R

Wat zijn de voordelen van een digitale Sabbat? 

Reset

Elk systeem heeft onderhoud nodig. Onderhoud brengt elk systeem opnieuw naar zijn baseline. Het systeem wordt niet noodzakelijk compleet nieuw. Maar zo goed als nieuw.

Je onderhoudt je wagen omdat je wagen wil kunnen gebruiken wanneer jij het nodig vindt. Maar ook omdat je wagen veiliger wordt. Je energieverbruik wordt na het onderhoud lager. De totale cost of ownership van je wagen gaat gevoelig naar beneden, ook omdat de levensduur van je auto groter wordt. Genoeg redenen om regelmatig onderhoud te plannen en uit te voeren.

Ook ons aandachtsysteem heeft onderhoud nodig.

Het is aangewezen om de effecten van het altijd getriggerd te zijn te resetten.

Restart

Een digitale Sabbat is een manier om je volgende week te herstarten. Met alle opgedane kennis en motivatie kan je het de komende week anders en beter doen.

Elk systeem heeft een nulpunt. Nadat punt wordt de cyclus opnieuw gestart.  Ik was ooit werkvereenvoudiger voor de beenhouwerijen van de Colruyt winkels. In de beenhouwerij werd zaterdagavond alle bereidingen die nog over waren weggegooid. Zaterdagavond was het nulpunt van bereidingen in de beenhouwerij.

Recharge

Wat gebeurt er met je energie wanneer je een lange vakantie hebt gehad?

Je bent opnieuw opgeladen.

Wat als je dat elke week zou voelen?

Reflectie

Wanneer je je brein geen input geeft, zal het verbanden zien en opportuniteiten zien.

Je hebt ooit al een wandeling gemaakt waarna je ideeën te over had. Je had een brandend probleem voor de wandeling en na de wandeling zag je mogelijkheden.

Ik vind het opmerkelijk dat wanneer ik ga floaten de eerste tien minuten saai zijn en daarna mijn brein verbanden ziet die daarvoor aan mijn aandacht ontsnapten.

Reflecteren, de verbanden vinden tussen wat er gebeurde is de enige reden om nog met het verleden bezig te zijn.  Aan het verleden kan je niks meer wijzigen. Die geschiedenis is geschreven.

Reflecteren is een uiting waarbij je jezelf feedback en feed forward geeft. De manier om je aanpak te veranderen en een ander resultaat te bekomen.

Reconnecteren

Wanneer je je aandacht laat kidnappen is er minder ruimte om te connecteren met je partner, kinderen en vrienden. Je aandacht wordt in je digitale tools gezogen.

Een van de adviezen van Time Well Spent is het installeren van screen free lunches en diners met je gezin.  Doe het experiment en merk het verschil.

Wat we vooral gemerkt hebben in de lockdown is dat we mensen nodig hebben. Huidhonger was één van de nieuwe woorden. Een woord dat we onmiddellijk begrepen. We hebben aanraking nodig.

En naast aanraking hebben we ook aandacht nodig.

Digitale Sabbat is een manier om face to face aandacht te geven aan de personen die voor jou belangrijk zijn.

Rest

Ons systeem heeft ook rust nodig. Inspanning en rust zijn beiden nodig om beter te worden of op zijn minst niet achteruit te gaan.

Ritme

Ons leven zit vol ritmes. Onze circadische ritme, dag en nacht, de seizoenen, allemaal ritmes die een impact hebben op ons.

Een wekelijkse digitale sabbat is voor velen een (extra) ritme. Het ritme dat je toelaat om te herbronnen, te her connecteren.

Digitale Sabbat

Een Sabbat start op vrijdagavond en eindigt op zaterdagavond. Brad Feld (onlangs een gast op de onvolprezen Tim Ferriss Podcast ) eindigt zijn DS op zondagmorgen.

Intuïtief ben ik fan van zijn aanpak

Tijdens deze periode doet hij geen e-mails, geen meetings, geen telefoon.

Waarom zou je het niet eens proberen?

Maak je eigen regels voor een Digitale Sabbat.  Je kan die altijd bijstellen. Strenger indien nodig, milder indien nuttig.

Mijn DS regels :

  • geen telefoon (behalve voor het gebruik van de Waking Up app (meditatie), Whoop app voor het checken van mijn strain en recorden van mijn inspanningen, de zero app voor het in de gaten houden van mijn vasten protocol)
  • geen iPad (behalve Goodnotes om te journalen)
  • geen pc en
  • geen tv (behalve wanneer we met het gezin naar iets kijken)
  • van vrijdagavond 17 – 19 uur tot zondagmorgen na de ochtendwandeling.

Grappig dat ik nu pas de link zie met vasten. Maar dat vasten is de input (pun intended) voor een ander artikel.

Zin om mee te doen aan een challenge om een Digitale Sabbat-experiment te doen in september?