Ben je fan van Game of Thrones? De serie of de boeken?

Na seizoen twee heb ik een poging gedaan om de boeken te lezen. Ik heb dat project niet volgehouden. Ik vond het makkelijker om de serie te bekijken.

Overzicht

Als lezer een overzicht houden over al die personages, intriges, landen vond ik een zo’n opdracht. Eentje waar ik geen tijd en aandacht wou aan besteden.  En plus in welke tool zou je dat overzicht houden.

Ik kan me niet voorstellen hoe G.R. Martin, de schrijver het schrijven van die miljoen woorden voor mekaar gekregen heeft. Hoe hij dat overzicht houdt. Zou Martine boeken over de verschillenden personages hebben?

Alive vs Dead Time

De laatste jaren is George in een dikke uitstel mode geraakt. Het overkomt de besten.  Hij gebruikt de Covid lockdown om een boek uit de reeks af te krijgen. Hij gebruikt het concept Alive Time vs Dead time

George heeft een systeem nodig om zijn aandacht bij het schrijven te houden. Op zijn blog beschrijft hij zijn ‘Fortress of Solitude’ hoewel “His cone of undistractedness” een betere omschrijving is.

In het begin van zijn schrijf carrière schreef hij in een andere kamer in zijn huis. Zijn home-office. Hij was net gescheiden, net verhuisd en nog onbekend.  Enkele jaren daarna kocht hij het huis aan de overkant van de straat.  In zijn eigen huis schrijven werkte niet meer. En het andere huis werkte een tijdje om zijn aandacht op zijn schrijven te houden.

Cabin in the Woods

De volgende upgrade was een half time assistente om zijn aandacht te beschermen. De dame moest alle mogelijke afleidingen buitenhouden. Toen een fulltime assistente en toen een aantal extra minions. Zo noemt hij zijn medewerkers.

Daarna kocht hij een huisje in het bos. The Cabin in the Woods. Met bagger wifi. (Doet  me denken aan wat Thoreau deed om  Walden te schrijven)  

Je kunt je voorstellen dat door het groeiend succes van de boeken en de series de wereld van GR Martin megacomplexer geworden is. Zijn oplossing om zijn aandacht te bewaken werd ook steeds complexer.

Complex

Het is een bevestiging : wanneer je context complexer wordt, zal je oplossing ook complexer moeten worden. Je kan een online shop met 40 artikels niet met hetzelfde systeem beheren als een online shop met 8 miljoen artikels.  Een simplistische oplossing voor een complex probleem werkt nooit.

Een ouder artikel over het waarom je in deze tijd nu vier lijsten en een kalender nodig hebt om overzicht te bewaren, heeft het zelfde complex thema. Waarom dat complexer geworden is dan twintig jaar geleden.

Wat is jou systeem om je aandacht op je taken te houden?