Hoe ga jij om met de informatie die je wil houden, bewerken of delen?

Ik heb schriftjes vol met informatie, in de meeste gevallen geordend op een chronologische manier.

Maar ik heb ook tig documenten (pdf’s, mind maps, tekst documenten, spreadsheets) waardoor een heleboel informatie op de harde schijf en in de Cloud staat.

Schriftjes zijn wel goed voor je persoonlijke informatie maar delen met anderen gaat moeilijk.

Als alternatief probeerde ik Google Docs. Maar dat voldeed niet aan mijn manier van werken. Ik wil niet constant online zijn om mijn informatie te organiseren.

Evernote gebruikte ik een tijdje om zowel informatie te verzamelen, te organiseren als te delen. De laatste jaren deed Evernote echter zoveel aanpassingen dat dit me meer in verwarring bracht dan het me hielp.

De tool waar ik wel enthousiast over ben, is OneNote. Ja, ik weet het, het is een programma van Microsoft. Het is een gratis onderdeel van de MS Office ‘suite’.

Je kan het ook als standalone downloaden en gebruiken. Maar de uitwisselbaarheid met de andere onderdelen van het Officepakket (Excel, Word, Outlook) geven het toch een grote toegevoegde waarde.

OneNote is één van de betere producten van Microsoft. Waarschijnlijk omdat de logica van OneNote overeenstemt met mijn logica.

Pagina-Sectie-Notebook

De basis in OneNote is een pagina. Een pagina gebruik je als canvas om eender welke informatie in te plakken of te typen. Aan de tekst in een pagina kan je tags hangen. Hierdoor vind je makkelijker in de pagina’s wat je nodig hebt.

Een pagina organiseer je in een sectie. En de sectie hoort tenslotte in een notitieblok.

Je kan meerdere notebooks hebben. Een notebook kan actief zijn. Maar je kan ook een notebook afsluiten en archiveren.

Tripod 

OneNote is een tool met drie poten:

1. Verzamelen van je informatie 
Doorheen de dag verzamel ik alles in een notebook op OneNote. Achteraf organiseer ik de informatie in het juiste boek of in de juiste sectie.

Hierdoor scheid ik het verzamelen van informatie met het organiseren van de informatie.

2. Organisatie van informatie
Via pagina’s, subpagina’s, secties, boeken, links tussen verschillende onderdelen en tags verbind je de informatie op een logische manier.

3. Delen van informatie
Met collega’s , klanten, met jezelf en/of via andere toestellen deel je de informatie. Zowel online als offline kan iedereen die deelt informatie aanvullen of aanpassen.

Deelbaar

OneNote is gratis beschikbaar op de meest gangbare operating systemen. Via OneDrive of SharePoint deel je het ook via verschillende toestellen of met anderen. Deze laatsten hoeven zelf geen OneDrive te hebben. Je consulteert de informatie of voegt eraan toe via je pc, Mac, tablet of telefoon.

Je kan simultaan op dezelfde informatie in OneNote werken.

Versiebeheer zit standaard in het programma. Je ziet dus wanneer en wat bijvoorbeeld Koen aan de gedeelde OneNote veranderde.

Organisatie achteraf

Andere soortgelijke programma’s hebben een structuur waaraan je je als gebruiker moet aanpassen.

Het grootste voordeel van OneNote is dat je je informatie eerst kan verzamelen en daarna kan organiseren. Je dumpt je informatie in een notebook en begint daarna je informatie te organiseren.

Dankzij je voortschrijdend inzicht organiseer je de informatie anders naarmate je kennis en ervaring stijgen. Door de flexibiliteit kan OneNote daarmee om.

Dat grote voordeel is helaas ook een nadeel als je met collega’s samenwerkt in een notebook. Dan word je wel verplicht om afspraken te maken over de manier waarop je de informatie organiseert. Zo niet, wordt het een informatiechaos.

Vijf handigheden van OneNote

1. Audio en video in OneNote
Je kan audio en video opnemen in je pagina van OneNote. Wanneer je tijdens de opname notities neemt, synchroniseert OneNote deze. Stel: je neemt een gesprek op. Tijdens dit gesprek maak je na 10 minuten een notitie. Wil je nadien het gesprek of de context horen bij wat je typte op minuut tien, dan speelt OneNote automatisch dit moment af.

2. Mailen van je notities vanuit OneNote
De gemaakte notities kan je integraal mailen vanuit je OneNote pagina. Je maakt het verslag van je werkbezoek en je mailt het daarna vanuit je OneNote naar de noodzakelijke respondenten.

3. Embedden van alle media
In de pagina’s van OneNote kan je bijna alle media plakken. Foto’s, documenten, bestanden, YouTube filmpjes, het kan allemaal.

4. Krachtig zoeken in al je media
OneNote doorzoekt ook de embedded media, ook de tekst op een foto. Het zet je handschrift om in tekst en zal ook deze doorzoeken.

5. Integratie tussen OneNote en Outlook
De integratie tussen OneNote en Outlook maakt het een krachtige combinatie om niet alleen je kleine to-do’s te organiseren (de kleine eenvoudige acties) maar ook je grotere projecten. De combinatie is ook een geweldige manier om je vergaderingen voor te bereiden, verslag van de meeting te maken en te delen.

5 Verschillende manieren waarop je OneNote gebruikt

1. Journallen

Maak één OneNote book aan als een journal. De secties kunnen de maanden van het jaar zijn. Elke dag is een pagina. De pagina gebruik je als een verslag van je dag. Wil je dit visueel maken dan voeg je er ook je foto’s aan toe. Dat kan ook rechtstreeks van op je telefoon.

2. Masterlijst

Je kan het overzicht van je projecten in een OneNote book maken. Elke sectie is een project en de pagina’s gebruik je om de informatie van het project te organiseren.

3. Bloggen

In het verleden maakte ik gebruik van Scrivener en daarvoor van Microsoft Word om blogartikels te maken. OneNote is makkelijker want het biedt je de mogelijkheid om alle informatie te verzamelen in hetzelfde notebook:

  • Een overzicht van potentiële blogartikelen (incubatie)
  • Je best practices om een artikel beter te maken
  • Een swipe file met daarin: titels, startzinnen die je goed vindt en die je kan overnemen als start in je artikels

4. Syllabus

Voor je een training geeft, kan je er de syllabus in opstellen (met meerdere personen indien nodig), aanpassen en finetunen.

5. Uitgaven bijhouden

OneNote maakt het makkelijk om je expenses bij te houden en te organiseren. Via een app op je telefoon scan je het ticketje van de parking (dat je aan het einde van de maand aan je baas of aan je accountant geeft) in en voegt het aan de Notebook toe.

Ik ben enthousiast over deze tool van Microsoft. Het grappige is dat zelfs een aantal kennissen die Apple fanaten zijn nu ook OneNote op hun Mac of iPad gebruiken en daar net zo enthousiast over zijn.

Hoe gebruik jij OneNote? Waarvoor wil je OneNote nog gebruiken? Laat het gerust weten.