Wat is het geheim van constant hoge mentale energie?

Je bent goed op dreef en op een bepaald moment gaat het niet meer. Het is het op, je kan je niet meer concentreren.

Het vaatje mentale energie is bijna leeg en je aandacht schiet van hier naar daar. Het is moeilijker om afleidingen te weerstaan. Je voelt zo’n goesting om je mailbox te checken.

Of je startte met een taak, maar je constateert dat je allang met iets anders bezig bent. Nochtans was die eerste taak wel belangrijk, maar die taak is dus nog steeds niet klaar.

Je kan je niet meer concentreren. Daardoor kost het je meer tijd om je werk af te werken. En je had al zo weinig tijd deze week.

Ik kom elke week wel iemand tegen die zegt : “Ik versta heel goed dat wanneer ik mij zou kunnen concentreren, ik sneller naar huis zou kunnen”. Het is dan ook makkelijk te begrijpen dat wanneer je je mentale energie kan bundelen en richten op de taak voor je, die taak veel sneller klaar is.

Optimale concentratie

Stel dat je eens voor dat je jouw tijd en mentale energie zo optimaal inzet, dat je vroeger naar huis kan gaan. Dat je ’s avonds thuis geen werk meer moet doen. En dat je je gezin nog een deel van je aandacht kan geven.

Hoe voel je je dan? Laat me een gok doen. Superman of superwoman, of iets dicht in de buurt.

Structureel hoog

Wat er ons nooit werd geleerd, is het hoe we onze mentale energie, onze concentratie structureel hoog houden.

We werken tegen ons brein in plaats van met ons brein. Wanneer we kenniswerk doen is ons brein ons belangrijkste gereedschap. Jammer genoeg heeft dit nog veel geheimen voor ons.

Pomo

Je brein leidt een eigen leven. Zonder dat je er erg in hebt, heb je opnieuw op send en receive in je e-mail gedrukt. Je had nochtans nog genoeg ander werk dat je kon doen. En nu ben je email aan het lezen in plaats van geconcentreerd taken af te werken.

Je bent een tekst aan het schrijven die morgen binnen moet zijn. En toch begin je nog wat (onbelangrijke) zaken op te zoeken. Zaken die helemaal geen relatie hebben met wat je aan het schrijven bent. Maar je schrijft ook beter onder druk. Vertel je dat ook tegen jezelf?

Merk op dat je brein je aandacht ergens anders bracht, dan waar jij zou willen. Je wil die tekst echt wel op tijd inleveren en niet opnieuw tot een stuk in de nacht aan je klavier gekluisterd zijn. En toch ben je andere zaken aan het opzoeken.

Beschouw het verlies van je concentratie als een afwijking

Ik gaf onlangs een inhouse workshop Master Your Todo lijst bij een bedrijf dat trucks maakt. Eén van hun leiderschapsprincipes is: afwijkingen gebruiken als basis voor verbetering.

Er kunnen alleen afwijkingen zijn als er een standaard is. Laat je niks wijs maken: “Je standaard is geconcentreerd werken”. Je concentratie verliezen is bijgevolg een afwijking en dat is de basis om te verbeteren.

Wanneer je op een bepaald moment je concentratie kwijt bent, is het eigenlijk al te laat. Probeer dus dat moment van een uitgeputte mentale energie voor te zijn. Herstellen duurt altijd langer dan voorkomen. Zo kost het meer tijd om je mentale energie terug op te krikken wanneer ze eenmaal op is.

Marketeers weten al lang dat een aspirine tegen pijn makkelijker verkoopt dan middeltjes om pijn preventief te voorkomen. Je brein kiest liever voor instant bevrediging. Dat is evolutionair zo bepaald.

Je brein kiest nu voor iets dat nu iets opbrengt. Kosten/lasten op langere termijn zijn niet om nu op te lossen. Dat is de redenering van je brein. Best een logische strategie, maar niet de beste.

Wil je je brein slimmer af zijn? Experimenteer een paar weken met de pomodore methode. Het is een strategie om je mentale energie op pijl te houden. En bovendien de manier om voldoende mentale rust in je dag in te bouwen. Voldoende rust om geconcentreerd te kunnen werken.

Hoe werkt het?

 • Concentreer je telkens in een blok van vijfentwintig minuten. Topconcentratie gedurende vijfentwintig minuten.Na het eerste concentratieblok rust je mentaal gedurende vijf minuten. Het blok van dertig minuten (25 min. concentratie + 5 min. mentale rust) wordt één pomo genoemd. (klik op beeld voor een grotere foto)
 • Herhaal de pomo nog 3 maal. Na vier pomo’s heb je tien minuten extra mentale rust verdient.
 • Bemerk dat de pomodore techniek een mooie add-on is voor de Master Your Todo list methodiek. Je actielijst van deze week bestaat uit vooraf bepaalde acties en adhoc actie die je er in de loop van de week aan toe voegde. Tijdens een pomo kun je één of meerdere acties doen uit je actielijst voor deze week.
 • Gebruik de successformule (SUCCESS) bij het vullen van je actielijst.De tweede c in success staat voor concise. Een actie is beperkt in tijd. Een actie die langer duurt dan drie kwartier is geen successvolle actie. Maak die actie beperkter in tijd, kleiner in uitvoering dus.
 • Kies uit je actielijst de actie die je tijdens je pomo gaat doen, alvorens je de pomo begint.Wanneer je actie niet afgewerkt is tijdens de pomo, dan start je met het verder afwerken van diezelfde actie tijdens de volgende pomo.
 • Werken via de pomo heeft als bonus dat je een beter tijdsbesef krijgt over hoelang je acties duren.Daardoor wordt het makkelijker om volgende week je ideale week te maken.
 • Kies vooraf meerdere acties indien de actie kleiner is dan 25 minuten.
 • Ga tijdens de vijf of vijftien minuten mentale rust niet naar facebook, of twitter of andere digitale afleidingen. Je geeft jezelf daar immers geen mentale rust mee. Integendeel je zet je brein opnieuw aan het werk. Doe iets fysiek tijdens deze vijf minuten. Ja, het is verleidelijk om iets mentaal te gaan doen. Maar je doet er jezelf geen voordeel mee.

Wat je allemaal kan doen gedurende die 5 of 15 minuten mentale rust:

 • Mediteer
 • Ruim een schuif of je bureau op
 • Ga een tas koffie halen in de refter
 • Ga wandelen
 • Neem een douche
 • Doe je sportkleren alvast aan
 • Stretch
 • Doe squats
 • Laat de hond even uit
 • Speel vijf minuten gitaar, of een ander instrument
 • Maak een simple green smoothie (ja ik ben fan)
 • Doe echt niks, ga zitten staren naar de natuur
 • Ga die kopies/prints halen
 • Draag iets naar je auto
 • Vind een verloren item.
 • Jongleer

Je vindt er vast zelf evenveel

Extreem productieve kenniswerkers hebben zelfs een lijstje van wat ze kunnen doen deze week wanneer ze mentaal rusten. Dat helpt, dan hoef je hier immers niet meer over na te denken.

Benodigheden

Je hebt nodig: een klokje – that’s it. Er zijn een massa software die de pomodoro’s voor je in de gaten houden. Maar dat wordt een ander stukje.