Voel je je gefrustreerd als de dingen niet gaan zoals gepland?
Je weet wat je moet doen, maar doet het op de een of andere manier niet.

Je hebt gehoord dat het goed is voor je concentratie en productiviteit om twee keer per dag bewust e-mail te controleren.

Maar je gaat steeds naar je e-mail inbox. Meerdere keren per uur.

Er moet iets veranderen.

Hoe krijg je andere resultaten?

Hoe zou je je voelen wanneer je het gedrag deed welke je nodig hebt?

Je zou een momentum voelen. Je zou verbetering voelen, toch?

Verandering is Irrationeel

Waarom hebben zoveel mensen weerstand tegen verandering, zelfs als ze weten wat ze moeten doen? Zelfs wanneer ze weten dat de verandering goed voor ze.

Het heeft te maken met twee dingen.

Ieder van ons heeft niet alleen een rationele kant, maar we hebben ook een irrationele kant.

Het debat dat zich afspeelt binnen onze irrationele kant zegt vaak: “Doe alles meteen. Als je dat niet kunt, begin er dan helemaal niet aan”.

Dat is meestal de reden om niets te doen.
Als we niet consequent zijn, kunnen we als hypocriet worden gezien. Veiliger om niets te veranderen.

En dat is pijnlijk herkenbaar.

De oplossing: Verander slechts één ding

Ik daag je uit om deze gedachte in overweging te nemen.

“Kies ervoor om één ding te doen of niets te doen. Wat je ook besluit, het maakt een groot verschil.

Misschien wilt je dat zelfs in je kantoor ophangen. Elke beslissing die je neemt, is belangrijk. Maar je kunt niet meer dan één beslissing tegelijk nemen.

Verander je aanpak. Behandel je altijd eerst dringende zaken voordat je de belangrijkste zaken doet? Draai dit om. Begin je dag met twee belangrijke zaken. Je’ gaat sowieso altijd de dringende zaken toch afhandelen.

Accepteer dat je irrationeel gedrag vertoont. Dat is volkomen normaal. Maak er gebruik van. Dan Ariely is een gedragseconoom, deelt enkele van onze irrationele gedragingen in zijn boek Predictably Irrational. Hoe meer je weet over irrationeel gedrag, hoe meer je je ervan bewust kunt zijn.

Ariely beschrijft dat iedereen last heeft van uitstelgedrag. En degenen die dit herkennen en accepteren, hebben meer kans om uitstellen in hun voordeel te gebruiken. Het lukt me nooit om mijn dagelijkse lijst leeg te maken. Het laatste item blijft altijd aan staan. En als er één item is, dan zet ik er nog een op. En dan is het mogelijk Irrationeel? Zeker. Maar het werkt.

Een ander geweldig boek om te lezen is You’re Not So Smart van David McRaney. Hij geeft ook enkele inzichten over hoe irrationeel gedrag kan worden gevonden.

Een sleutelbegrip dat McRaney beschrijft is het nu-jij en de toekomstige-jij.

Het nu-jij en de toekomst-jij zijn twee verschillende mensen. De nu-jij weet dat je iets belangrijks moet doen wat belangrijk is maar de toekomstige – jij zal zich aan de overeenkomst moeten houden. De waarheid is toekomst – jij houdt er niet van zich aan zijn woord te houden van de nu-jij Toekomst – jij houdt ervan om van gedachten te veranderen en niet te doen wat je nu wilt.

Om nu-jij veranderingen te laten doorvoeren waaraan de toekomst-jij zich houdt, moet je toekomst-jij geen enkele sabotagemarge geven. Dit betekent dat je een beetje vooruit moet plannen. Het betekent dat je je lidmaatschap van de sportschool jaarlijks moet betalen in plaats van maandelijks. De grotere kosten zullen je motiveren om in de toekomst te bewegen. Een kleinere uitgave zal je niet motiveren om uit bed te komen.

Start en Experimenteer

Experimenten gaan nooit mis. Daarom helpt het om te experimenteren. Begin elke week als een experiment. Kijk dan naar je resultaten op het einde van de week. Wat leer je dan? Wat kun je in de toekomst toepassen?

Je zou bijvoorbeeld ’s morgens eerst kunnen proberen te lezen in plaats van te beginnen met e-mail. Zie hoe dat gaat.

Kijk naar je resultaten en ga door met experimenteren. Deze feedback zal je helpen om op veel verschillende domeinen vooruitgang te boeken.

Wat wordt je eerste experiment?