Wat doe je wanneer je mama een slechte slaper is en haar dokter haar steeds pillen voorschrijft?

Ja? Wat doe je dan?

Somnox: de slaaprobot

Wanneer je Julian Jagtenberg bent, creëer je een slaaprobot : de Somnox. 

Ademhaling en slaap hebben een duidelijk verband.  Door je ademhaling te reguleren, veroorzaak je een effect in je zenuwstelsel.  Wanneer je stress ondervindt, adem je anders. Het werkt echter twee kanten op. Door je ademhaling rustig te maken, stimuleer je je parasympatisch zenuwstelsel. Je sympathisch zenuwstel dat zorgt voor je fight or fight response wordt minder getriggerd. (ik vind dat nog steeds vreemd dat het parasympatisch zenuwstelsel onze rust kenmerkt. Je zou het omgekeerde verwachten)

Je ademhaling en je focus hebben ook een verband.  (Onze ademhaling doet iets met onze aandacht. Wanneer je sympathisch zenuwstelsel getriggerd wordt, dan scannen we de omgeving naar gevaar en veiligheid.)

Ademhaling, slaap, bewegen en wat je in je mond stopt.  Deze vier zijn het gouden vierkant van je fysieke energie.  En daardoor ook van je emotionele en mentale energie.

Misschien is ademhaling wel de belangrijkste. Maar misschien heeft dat geen belang. Het is misschien zoals lengte en breedte voor de oppervlakte van rechthoek. Ze hebben beiden evenveel belang.  Veel misschien. Ik ben er nog niet aan.

Ik ben wel  al lang overtuigd dat slaap belangrijk is voor je fysieke en mentale gezondheid.

Experimenten

Ik deed al honderden experimenten  om uit te vissen wat goed voor mij werkt om een kwaliteitsvolle slaap te hebben.

De laatste weken slaap ik minder goed. En dat is lang geleden. Ik had een goed werkend protocol, maar er is iets gewijzigd. Ik heb een pak meer stress dan voor de Corona’s. Zoals iedereen zeker. En dat heeft dus een effect op mijn slaap.

Maar terug naar de Somnox. 

Sylvianne heeft een Sommox. Een half jaar al.  Ze gebruikt hem af en toe. Hij is wat moeilijk wanneer je veel beweegt in je slaap. Dat is klaarblijkelijk verbeterd in versie2.

Ik beweeg niet in mijn slaap. Toch niet volgens de cijfers van mijn Whoop. De Whoop is een armband dat slaap, ademhaling en beweging meet. Ik kon in oktober 20 zien aan mijn ademhalingsfrequentie tijdens de nacht dat er iets aan het gebeuren was.  Het onzichtbare zichtbaar maken is een meta principe dat ik op veel domeinen gebruik. Niet alleen op mijn todo lijst.  En, ja in oktober bleek dat ik de Corona’s te pakken had.

Sensoren en real-time feedback

De Sommox is een niervormig robotje.  Het is bijna een baby die je vasthoudt. Een robotje met sensoren waardoor de Sommox real time feedback kan geven. Een winnende combi. Stel je eens voor dat er een sensor is die je op voorhand zou kunnen waarschuwen dat je afleidbaarheid vergroot. En dat je dan een stapel protocollen hebt om je afleidbaarheid te verminderen. Ik zou dat geweldig vinden.

De Sommox is gebaseerd op Breath Memory.

Het robotje heeft een ademhaling. En na een tijdje neem je de ademhaling over. Baby’s blijken vaak onbewust de ademhaling van hun ouders over te nemen. Ademgeheugen wordt dit genoemd. Met je baby samen in slaap vallen. En dat inspireerde Julian.

Wanneer de ademhaling van het robotje jouw ademhaling kalmer maakt, word je rustiger.  Door een rustigere ademhaling kan je je drukke gedachten kalmeren.

Dankzij de sensoren wordt je ademhaling gemeten en stuurt Snurkie (de naam van onze Somnox) je ademhaling bij.

 Voordelen van snurkie

Snurkie ligt soortement lepeltjesgewijs in je armen. Het is alsof je de Sommox knuffelt. In het begin voelt dat wel wat raar aan. Een robotje in je armen. Maar, he. Ik slaap ook met plakband op mijn mond. Raar is geen criteria (meer). Werkt het of werkt het niet is het criteria.

Wat de Snurkie ook nog kan, is rustgevende muziek afspelen. Je stelt de muziek of de witte ruis in via een app. Eenmaal ingesteld heb je je smartphone niet nodig. Ik wil geen telefoon in de slaapkamer. Er is een grote knop waarmee je de Sommox start. Na 45′ minuten stopt Snurkie met muziek afspelen en ademen. Ook dat kan je instellen.

Ik gebruik de Snurkie om in slaap te vallen. De Sommox ligt er toch. Het werkt. Ik val sneller in slaap.  7 tot 8 minuten volgens mijn Oura ring

Maar de laatste weken word ik rond 4 uur wakker.  Ik moet dan gaan plassen. Mijn vrienden plagen me dat de downhill is ingezet. Dat is reeds lang aan de gang. Ben al een paar jaar aan het brillen.

Ik heb geprobeerd om te blijven liggen en opnieuw in slaap te vallen. Is gewoon niet comfortabel. Ik moet er uit om te gaan plassen.  Lichten zijn dan uit den boze. (Licht reset ons circadische ritmes) Indien ik licht in onze gang of op toilet aansteek kan ik evengoed wakker blijven.

Opnieuw in slaap vallen, blijkt niet zo eenvoudig. En dat frustreert. Omdat ik weet dat nog een extra slaapcyclus zoveel extra focus en energie levert.

Door de nieuwsbrief van Nikky van Breath Work Movement (een aanrader) las ik de idee om de Sommox opnieuw op te starten nadat je wakker wordt. Waarom kwam ik zelf niet op dit idee?

Een experiment dat ik de komende weken zal doen. Hoewel ik nog steeds hoop dat het niet nodig zal zijn.

Slaap is een hefboom

Waarom is slaap zo belangrijk?

De effecten van te weinig kwantiteit en kwalitatieve slaap zijn immens. Slaap verbetert ons leervermogen, het helpt om betere beslissingen te maken.

24 uur niet slapen heeft hetzelfde effect als 1,0 promille in je bloed. Je rijbewijs mag je dan vergeten.

Wanneer we naar de zomertijd gaan, gebeuren er altijd substantieel meer ongelukken. Een uur minder slaap en poef het gaat minder goed met ons.

Wetenschappers zijn er nog niet uit waarom slaap zo belangrijk is. Er is geen back up voor slaap. Er is een back up voor te weinig voedsel. Maar geen voor slaap.

Het Guinness world record boek laat geen records tolereert geen aanvragen meer die te maken hebben met wakker blijven.

Ik hoef zelden deelnemers aan onze workshop Master Your Todo list te overtuigen dat slaap een effect heeft op je productiviteit. Een baby die niet doorslaapt doet wat met je productiviteit. De Sommox heeft dat zelfde effect maar dan in de positieve zin.